top of page

Desinfiseringstriks og gode smitteverntiltak hjemme

Covid 19 er ikke helt ferdig med oss enda, og pandemien har påvirket oss alle i større eller mindre grad. Hva sosial omgang angår har den vært redusert, åpnet opp og nå redusert igjen. Måten vi omgås er endret, og for noen er sosialt samvær dessverre fortsatt på en minimum. Vi må holde motet oppe, opprettholde smitteverntiltak og overholde smittevernsreglene slik at sosialt samvær som vi kjente det før kan vende tilbake. Men hva gjør vi i mellomtiden? Vi kan nå ses, men med visse forholdsregler.

Å KLEMME ELLER IKKE KLEMME

Jeg elsker å ha folk rundt meg, og er en klemmer. Om det så bare er et par timer siden jeg så noen sist, så får de en klem. Klem når noen kommer, klem når de går. Fra 12. mars til langt ut i juni i år var det ingen å se, langt mindre klemme - annet enn de to jeg har i egen husstand. Det var fint å få klemme på de to, men abstinensene etter å også kunne (se og) klemme andre var merkelig å kjenne på. Å ikke omfavne venner og familie faller veldig unaturlig for meg. Det kjentes nærmest som en hjertesorg, noe fysisk som manglet.

Så kom juli og vi kunne klemme LITT! Noen få utvalgte i innerste krets. FOR en glede! Vi kunne til og med ses! Være sammen, til og med spise sammen. Med god håndhygiene, mye husvask og fortsatt litt avstand. Og sånn levde vi i forsvarlig sus og dus til midten av august, da klemmingen forsvant igjen.

Klemme eller ikke klemme, det er spørsmålet. Å fortsatt holde 1 meters avstand, ha god håndhygiene og å være gjerrig på klemmene er rådene fra myndighetene. Altså klemmer vi nå kun de aller nærmeste - som ikke er i risikogruppen. Utover det klemmer vi nå ingen.

Selv om klemmingen uteblir kan vi fortsatt se og være sammen med familie, venner og kjente - med visse forholdsregler.

SMITTEVERN HJEMME

For det første vet vi at både vi, familie og venner er bevisst sitt ansvar for å redusere smitte, at de er nøye med håndhygiene og at de som ikke er i form informerer om det og eventuelt holder seg hjemme.

For det andre er vi nøye med avstand og håndhygiene når vi er ute eller borte.

For det tredje har vi iverksatt smitteverntiltak hjemme - for vår egen del, og for gjester vi har på besøk. Enkle grep som bidrar til å begrense smitte. Hva vi gjør? Vi...

...vasker hender med det samme vi kommer hjem

...har håndsprit i entreen, på toalettene og på kjøkkenet

...vasker og spriter alle flater * før og etter besøk (først vask, så overflatedesinfeksjon)

...har en regel om at alle må vaske og sprite hender før de går inn på kjøkkenet, før vi spiser osv

...vasker og spriter salt og pepperbøsser, vannkarafler og annet flere tar på før og etter bruk

...fordeler snacks i flere skåler slik at så få som mulig deler skål (1 skål for hvert par for eksempel)

...serverer ikke fingermat, eller mat fra fat med felles serveringsbestikk

...som vertskap prøver så langt det la seg gjøre å skjenke, slik at så få som mulig tar på samme mugge/flaske

...dekker bordet slik at vi sitter med god avstand

...klemmer færre og mindre

...har aldri så mange som 20 gjester på besøk

* Alle flater er;

alle mulige håndtak (dørhåndtak, håndtak på kjøkken, på kjøleskap, oppvaskmaskin, på bad osv) lysbrytere, dører og dørkarmer, stolrygger, bord (også på undersiden), benker, fjernkontroller. Kort sagt alle flater og ting vi tar på.

Om det er tidkrevende og en litt ekstra jobb å bedrive smittevern hjemme? Kanskje litt. Om det er viktig å bidra med det vi kan for å begrense smitte? Ja! Jeg bidrar som best jeg kan til dugnaden i håp om at jeg snart skal få klemme fritt igjen.

RASK OG ENKEL OVERFLATEDESINFISERING

Jeg har lært et smart triks for rask og effektiv overflatedesinfisering hjemme eller på kontoret. Med dette trikset (som jeg lærte på apoteket da de manglet sprayflasker for overflatedesinfeksjon) freser jeg rundt og desinfiserer alle flater i hele huset i rekordfart.

Du trenger;

1. Desinfeksjonsmiddel for overflate (apotek)

2. Tørre engangs baby-kluter (apotek)

3. En liten plastpose med zip-lock (dagligvare, Staples, IKEA)

Vask hendene. Legg en bunke engangskluter i posen, hell desinfeksjonsmiddel over til alle er våte - og vipps! Nå har du antibac-vipes du kan ta med deg rundt i huset på din desinfiseringsferd. Jeg har alltid en pose i vesken også. Kjekt å ha - på butikken, hvis du må ta offentlig kommunikasjon, på café eller hva som helst.

bottom of page