top of page

6 tips til vertinnegave i julen

Er du invitert i selskap i julen, til et vertskap som disker opp med mat og drikke og som har lagt tiden og energien sin i å tromme sammen til et hyggelig selskap? Da er det på sin plass å ha med en vertinnegave. Her finner du alt du trenger å vite om vertinnegaver i julen!Vi sier "vertinnegave", men en bedre beskrivelse er egentlig "vertskapsgave". En oppmerksomhet til vertskapet gjelder naturligvis også for menn og par i alle sine skjønne og mangfoldige varianter, ikke bare kvinner. Egentlig er ordet vertinnegave litt utdatert, det har sin opprinnelse fra en annen tid, men vi bruker det nå for enkelhets skyld.


Den vanligste formen for vertinnegave er blomster. Snittblomster. En blomsterbukett. Det er veldig hyggelig å både gi og få en nydelig bukett med blomster, men - jeg mener blomster bør være forbeholdt de minste sammenkomstene. De anledningene det er ytterst få gjester, hvor vertinnen eller vertskapet ikke har for mye å gjøre.


Det er nemlig ikke til å stikke under en stol at uansett hvor mye man trives med å ha gjester, så er det en hektisk affære. Det er mye som skal skje underveis.


I tillegg er det ofte blomster på plass fra FØR gjestene ankommer.


Å få en blomsterbukett i en vase kan bli et stressmoment. I tillegg er kanskje alle vasene er i bruk allerede. Hva gjør man da?


Med andre ord, stryk blomster fra listen over potensielle vertinnegaver! Det er fortsatt en hel masse du kan finne på å gi - bare se her.#1 - SPISELIGE VERTINNERGAVER


Spiselige vertinnegaver kan være så mangt. Deilige oljer, et spesielt krydder, honning - noe allsidig med lang holdbarhet, gjerne tørrvare. Har du fått vite menyen i forkant, kan det være en raritet som passer til maten.


I julen er det ikke alltid så lett å treffe på tilbehør til maten, men det er et hav av søte alternativer som kan passe helt supert som vertinnegave. For eksempel


Julekaker

Konfekt

Marsipan

Ristede mandler


Det kan gjerne være hjemmelaget, og glasset, krukken, kakeboksen kan være en del av gaven.


Eller hva med fudge? Smaken av lykke fudge har supergod fudge i mange farger og smaksvarianter. Hjemmelaget fudge er kanskje noe litt utenom det vanlige - altså kjempegøy.
#2 - VERTINNEGAVER SOM KAN DRIKKES


Vertinnegaver som kan drikkes er alltid en vinner. Det kan være rødvin, hvitvin eller musserende. Velg en av dine egne favoritter eller få en anbefaling på Vinmonopolet. Hva med å ta med musserende om du er invitert på pinnekjøtt? Pinnekjøtt og champagne er en fantastisk kombinasjon ikke mange har fått øynene opp for enda. Én flaske er fint, du trenger ikke ta med hele kassen.


Et litt annerledes øl kan være spennende. En variant man kanskje ikke kjøper så ofte selv. Vinmonopolet har flere spennende varianter. Her vil jeg anbefale et par-tre flasker, så rekker til flere.


Et godt alkoholfritt alternativ er også supert. En nydelig eplemost fra Balholm eller Ringi for eksempel. Passer helt supert til både frokost, lunsj og middag. Kanskje du har en lokal produsent nær deg?


Hjemmelaget gløgg kan også være et godt alternativ.


FOTO: Meny (oppskrift hjemmelaget gløgg)#3 - STEARINLYS


Hos mange går det med mange lys i julen, noen fine stearinlys kan derfor være helt supre som vertinnegave! Jeg tenker da ikke på en pakke med kronelys fra IKEA, men noen særegne eller litt ekstra fine.


Ester & Erik har nydelige lys som har blitt veldig populære de siste årene. De er ofte å finne i eksklusive interiørbutikker og utvalgte blomsterhandlere. De kan også kjøpes i flere nettbutikker.Så er det selvfølgelig de tvinnede stearinlysene fra Hay


Når det gjelder farge må du tenke på hva vertskapet pleier å ha. Om du ikke husker eller vet er hvite en klassiker. Jeg vil anbefale 2 eller 4 stk.


FOTO: Hay via Oslodeco.no


Duftlys kan også fungere, da med duften av jul. Lysene fra Diptyque er nydelige og har en behagelig, naturlig lukt. Lysene "Pomander" og "Oranger" er bestselgere ved juletider. Ett duftlys holder.


FOTO: via Heavenscent.no


Eller hva med evigvarende kubbelys? Ikke elektriske, men "juksekubbelys" du setter et telys i. Mester Grønn har to varianter. Vil anbefale 2 stk.
#4 - JULEPYNT


Julepynt kan være er fantastisk vertinnegave, men her må du trå varsomt og vite at du kjenner vertinnen eller vertskapet godt!


Stil og smak er så forskjellig, og du må eventuelt finne det vertskapet liker, ikke det DU liker.


Det kan være lysholder, lykt, røkelsestativ, en vase eller annet i en stil som passer vertskapet. Tenk på farger, materialer og stil.


Her vil jeg ikke komme med forslag - det er så forskjellig hva man liker. Vær kreativ!#5 - DET INGEN VISSTE AT DE TRENGTE


Til vertinnen eller vertskapet som har alt kan det være vanskelig å finne en smart vertinnegave. Her er 3 tips til praktiske ting de kanskje IKKE har!


Apropos stearinlys og duftlys - hva med en veketrimmer og lysslukker? Blir vekene på stearinlys veldig lange mellom hver gang de brenner, kan de produsere mye sot. Duftlys brenner ujevnt hvis veken er lang. Sot unngås også ved å bruke en lysslukker isteden for å blåse ut stearinlysene. Altså kan en veketrimmer og lysslukker være kjekt å ha!


Kid har et sett med begge deler, Diptyque har, Byredo og Urban Apothecary.Jeg er ikke fan av å ha flasker på bordet, men vin og vann kan få innpass. For syns skyld, og for å beskytte bord og eventuell duk er da en bordskåner til flaske helt topp!


For eksempel fra Caspari, i enten rotting eller akryl, eller Manhattan-serien til Georg Jensen i rustfritt stål. Det finnes mange varianter der ute, Google kan vise vei med søkeordene flaskeholder, bordskåner, wine coaster.FOTO: via Artoflife.no


FOTO: via Artoflife.noEn evig runddans på kjøkkenet er den med smulene. (Og nykvernet kaffe hjemme hos oss). Et fint smulebrett er perfekt å ha liggende fremme, eller i nærmeste skuff. Som dette settet fra Andrée Jardin med kost og brett. Finnes også i grått og sort. Og er KUN lov å bruke PÅ kjøkkenbenk eller spisebord.


Jeg har også sett at finnes et par antikke skatter av denne typen på Finn.no.


FOTO: Andrée Jardin via Ting.no#6 - FORBRUKSVARE SOM VERTINNEGAVE


Det går fint an å gi en forbruksvare som vertinnegave. Ikke i kategorien aluminiumsfolie og bakepapir, riktignok, men noe man glemmer å kjøpe selv eller ikke unner seg.


Et sett med god håndsåpe og håndkrem er super som vertinnegave. Det er pent på vasken, og noe man kanskje glemmer å ha i reserve.


FOTO: Bolina.no


Noe ingen kjøkken kan få for mye av er kjøkkenhåndklær. Det er også helt topp som vertinnegave. Her må man igjen være oppmerksom på vertskapets stil. Er de en Lexington, Marimekko eller en Hay. Hvilke farger bruker de i julen - det er ikke nødvendigvis tradisjonelt rødt.


Vet du hva de har fra før kan du supplere med ett som vertinnegave. Skal du kjøpe noe nytt, noe du tenker de kun skal bruke i julen for eksempel, kan det være fint å klinke til med to så det blir ett sett.Og helt til slutt, en raritet ikke alle har fått øynene opp for enda - bivokspapir! Det er fint, gøy, uhyre praktisk og ikke minst bærekraftig da det kan vaskes og gjenbrukes, og erstatte plastfolie i mange tilfeller. Kitchn og Jernia har både på rull og som poser.


FOTO: Jernia

Søtt, smart OG bærekraftig - bivokspapir er et helt fantastisk produkt vi burde ha i skuffen alle mann. Kanskje det blir årets vertinnegave til samtlige vertskap du besøker denne julen?


Jeg håper du nå har fått en mange gode ideer til vertinnegaver i julen!


Kanskje ikke bare for julen, men også for nyttårsfestene.


For nyttårsfestene kan vi jo legge til sprakere, isfontener (sprakere til kaker), festlige hatter, foto accessories m.m.


Husk at innpakning og presentasjon kan være en stor del av både gelden å gi, og gleden av å få! Norli (med Paperchase), Ark, Lagerhaus, Nille (faktisk!) med flere har superfine gaveposer og gaveesker, kort og bånd.


De varmeste ønsker for en fin og festlig førjulstid!


ToneVisste du at du kan bestille tid med meg? Har du praktiske spørsmål eller trenger noen raske ideer? Kanskje du ønsker å planlegge noe men trenger litt starthjelp? Book tid med meg her så hjelper jeg deg!
コメント


bottom of page