top of page

Hvordan beregne mengde drikke til et selskap

Planlegger du selskap? En stor hagefest til sommeren, et jubileum eller en firmafest? Da har du erfart at det er mange ting å tenke på frem mot den store dagen. En av dem er hvordan du planlegger og beregner mengde drikke, det være seg musserende, vin eller mineralvann. For hvordan skal du finne ut hvor mange flasker vin som må kjøpes inn til en middag for 12? Eller en hagefest for 30? Og hva om du har tatt i for hardt og har masse til overs? Her finner du svarene på hvordan du beregner drikke til festen.
Hvor mange glass vin er det i en flaske?


Ettersom du leser denne artikkelen, er det trygt å anta at du er nysgjerrig på hvordan i all verden man beregner hvor mye drikke en bør ha til et selskap. Det korte svaret er enkelt matematikk. Det litt lengre svaret tar ulike variabler med i beregningen.


La oss starte med det grunnleggende - det korte og greie svaret på hvor mange glass vin det er på en flaske basert på enkel matematikk.


1 flaske vin = 5-6 glass


Flasken inneholder normalt 75cl. Eller 7,5 dl

Deler du det på 5 glass blir det 1,5 dl i hvert glass

Deler du det på 6 glass får du 1,25 dl i hvert glass


Har du store glass bør du altså regne 5 glass pr flaske

Har du litt mindre glass kan du regne 6 glass pr flaske

(Er du skikkelig petimeter kan du måle opp hvor mange desiliter glassene dine rommer når de er korrekt fyllt. Mer om det senere).


En tre liters kartong, som inneholder 300cl, tilsvarende 4 vinflasker, gir 20-24 glass. Ha gjerne innholdet over på en karaffel om du skal servere den i selskap, det er penere å se på.


Skal du servere musserende kan du regne 6-7 glass pr flaske. Champagneglass er mindre, og rommer da naturlig nok mindre væske.


Så hvor fullt kan du fylle glasset? Det er ikke fullt før det renner over. Eller?


I prinsippet kan du fylle glasset så fullt du bare vil. Et vinglass som nesten renner over er riktignok ikke bare upraktisk, det er også en aldri så liten kulinarisk bommert. Det meste av vin trenger luft for å kunne frigi dufter og aroma, det går ikke i et fullt glass. Fulle glass med vin er heller ikke regnet for å være god etikette, og kan kanskje virke vulgært for noen, det er tross alt edle og kostbare dråper det er snakk om.


Ser vi på serveringsbransjen, så finnes det regler for mengde øl og sprit som kan serveres pr enhet drikke. Slike regler finnes ikke for vin på samme måte, og det er ofte glasset som avgjør mengden til syvende og sist.


Når du fyller glasset, det være seg med rødt, hvitt, rosé eller alkoholfritt, kan du tenke at det skal fylles til det punktet på glasset som er tykkest. For veldig mange glass er det rundt 1,2 - 1,5 dl.


Dersom du ønsker å regne ut eksakt hvor mange glass du får ut av hver flaske, kan du måle opp glassene du har hjemme. Hvor mye væske rommer glasset når du fyller det til det tykkeste punktet? Derfra kan du regne deg videre.
Men hvor mange flasker trenger du totalt?


Herfra blir det litt færre enkle og konkrete svar, og mer skjønn og egen vurdering.


Skal du servere aperitiff ved ankomst? Hva, i tilfelle? Hvilken type bespisning er planlagt? Skal du ha buffet? Kun en enkel middagsrett? Tre retter? Ingen retter i det hele tatt?


Type selskap du planlegger har innvirkning på hvordan du beregner drikke, og hvor mye du eventuelt trenger av hver type.


Gjestene som kommer er også med å avgjøre den totale mengden. Kanskje vet du at en eller flere av gjestene foretrekker øl eller alkoholfrie alternativer, det må du ta med i beregningen.


Sesong kan også spille inn. Sommerstid varer gjerne selskapene lenger. Vinterstid går det ofte mer rødt enn hvitt, mens det om sommeren kan smake med kald rosé.


Det finnes altså ingen fasitsvar på hvor mange flasker vin eller musserende du trenger til selskapet ditt. Til dét finnes det for mange variabler. Du må rett og slett regne og tenke deg frem, ved hjelp av informasjonen du nå har fått. Vinmonopolets mengdeberegning kan kanskje også hjelpe deg et stykke videre. De sier;


Aperitiff 1-2 glass pr person

Forrett 1-2 glass pr person

Hovedrett 2-3 glass pr person

Dessert 1 glass pr personSå var det å flette inn alle variablene over også, da. Lykke til!


Og du - husk for all del flaskeåpner og vinopptrekker.


Og en ting til - skal du ha mange gjester og vet du må åpne mange vinflasker, gjør deg selv en tjeneste å åpne en del på forhånd. Da slipper du å konstant halse etter med vinopptrekkeren.
Comments


bottom of page