top of page

Hvordan blir 17. mai i år - er det egentlig noen vits i å feire?

17. mai 2020 gikk inn i historien som den mest spesielle feiringen av nasjonaldagen i moderne etterkrigstid. Ett år etter får vi enda en rar 17. mai. Er det egentlig noen vits i å feire når vi likevel må være hjemme? Svaret er veldig kort, og veldig enkelt.


Det er ikke så lett å bli klok på smittevernregler, anbefalinger og retningslinjer for 17. mai i år. Du kan samle 5 personer hjemme, men utenfor private hjem (altså i leid lokale) kan du samle inntil 10 personer. 20 personer hvis dere er ute. Uansett hvor man er, skal man kunne holde minimum 1 meters avstand.


Er det noen vits i å styre med feiring for et fåtall mennesker, og uten å kunne dra ut i gatene for å feire? JA. Svaret er ja. Det er alltid vits i å markere nasjonaldagen vår.


Hvordan markere nasjonaldagen? Jeg har glemt hvordan.


Rydd spisebordet for pc'er, Mac'er, papirer, stiftemaskiner, printere, post-its og andre spor etter hjemmekontor og hjemmeskole. Finn frem en duk hvis du har, noen norske flagg eller andre effekter i rødt, hvitt og blått. Skyll champagneglassene og dekk bordet litt ekstra fint.


Så må du få av deg kosebuksen, treningstightsen eller turbuksen du har hatt på deg siden mars i fjor. Legg bort den fleecen. Beordre eventuelle husstandsmedlemmer til å gjøre det samme. Få på dere finstasen, og still opp til en ekstra god frokost.


Eller, invitér noen venner på en hyggelig markering. Gjerne ute på terrassen eller i hagen hvis mulig.


Og er det én anledning noen gang, hvor det er åkei å ha TV'en på i bakgrunnen, så er det på 17. mai. Kanskje særlig i år, som i fjor, kan det gi en følelse av fellesskap og samhold, selv når vi må holde avstand hver for oss. Kl 12:00, etter salutten fra Akershus Festning, er det fellessang av "Ja, vi elsker" på NRK. Det er fint å både få med seg og ta del i uansett hvor du befinner deg og hvem du er sammen med.


Hva du må tenke på for en trygg og hensynsfull feiring.


Vi er nå helt på tampen av en pandemi som har kostet oss mye. Både som nasjon og som enkeltindivider. La oss ikke snuble på mållinjen ved å kaste alle hensyn på båten.


Du KAN invitere 5 gjester hjem, uavhengig av om dere er inne eller ute. Det betyr ikke at du MÅ invitere 5 gjester. Hvis du ikke har nok plass til å holde minimum 1 meter avstand må du justere antall gjester ned, så kabalen går opp.


Du kan leie et lokale, og invitere 10 gjester dit. Men skal du det, da? Vi MÅ ikke samles 10 stykker nå helt på tampen, selv om vi har aldri så lyst. Er det ikke bedre å ha en litt mindre feiring nå, for å heller kunne ha en kjempefest litt før fordi vi har klart å holde smitten nede?


Har du et leid lokale med god plass ute, kan du invitere 20 personer dit. Dere må fortsatt kunne holde minimum 1 meter avstand. I følge nasjonale retningslinjer kan du ikke invitere 20 gjester til egen hage.


Med småfalsker reduseres antall felles kontaktpunkter
Porsjonssaft til 17.mai-frokosten

Husk også at dere skal ta på så få av de samme tingene som mulig. Buffet er med andre ord ikke den beste løsningen i år heller.


Restauranter og hoteller har ikke buffet og koldtbord, da burde heller ikke vi. Mat, snacks, kaker og annet du skal by på bør serveres porsjonsvis for hver gjest. Unngå felles fat med felles serveringsbestikk så langt det lar seg gjøre. Skal du ferie med din egen familie, de du bor med og er i kohort med, så kan du bruke felles serveringsfat og bestikk.


Tenk også på at alle former for felles kontaktflater. Dørhåndtak, kraner, stoler, kjøkkentopper, karafler, flasker og alt annet som flere tar på.


En vannkaraffel, brusflaske, vinflaske eller champagneflaske er et typisk punkt som mange potensielt tar på. Hvordan kan du begrense smittefaren på flasker?


Lag små porsjonsflasker hvis mulig. Plassér alle flasker på ett sted, og sett frem både håndsprit og overflatedesinfisering i umiddelbar nærhet. Du kan også fordele skjenke-oppgaver. Gi én gjest ansvaret å servere og fylle på drikke.


Du kan også veldig enkelt lage engangsservietter for rask og enkel desinfisering av dørhandtak, kraner, flasker og andre flater som berøres ofte.


På badet eller toalettet kan det være fint å ta i bruk engangs håndservietter, ikke felles håndkle. Dersom du ikke får tak i engangsservietter kan du bruke alle ansiktsklutene du har, og plassere en stabel av disse på badet. Om du ikke har hverken engangsserveitter eller ansiktskluter bruker du naturligvis et rent håndhåndkle. Sørg for at du har flere rene og klare så du kan bytte ut med jevne mellomrom så lenge du har gjester på besøk.


Engangs håndkluter til 17 mai


Til 17. mai-feiringen, akkurat som ellers det siste halvannet året, må de som ikke føler seg helt friske desverre holde seg hjemme. De kan jo være med via Zoom!


Så for å svare på spørsmålet om det er noen vits i å feire i år en gang til, om det er noe poeng å ta seg det ekstra bryet det er i å invitere til feiring i år. Ja. Svaret er ja. Nasjonaldagen vår må vi alltid feire. Uansett hva!


Lykke til og hipp, hipp hurra!Denne artikkelen er basert på nasjonale råd og regler. Husk at du må sjekke hva lokale retningslinjer er der du bor.

Plakaten under, fra regjeringen.no, gir en god oversikt over nasjonale tiltak.Comments


bottom of page