top of page

Kunsten å ga gjester. Kan det læres?

Historien er full av legendariske verter og vertinner, men du trenger ikke være hverken legende eller kjendis for å arrangere magiske selskap. Spørsmålet er om gjestfrihet kan læres, eller om det er medfødt.Det er klart det kan læres. Å være vert eller vertinne, å stelle i stand et hyggelig middagsselskap eller sørge for at overnattingsgjester føler seg velkomne er ikke kjernefysikk. Men, det krever en viss innsats og interesse. Innstilling er også viktig. Du må ha et oppriktig ønske om at gjesten din skal ha det fint. At de skal reise hjem med følelsen av å ha vært velkommne og tatt vare på. At du som vertskap virkelig ville ha dem der.


Å være vertskap egner seg heller ikke for den bedagelige. Det er mye jobb, og du må ha evnen til å slappe av og kose deg samtidig som du diller og daller for at andre skal ha det hyggelig. Vertskapsrollen tilsier at du ikke kan ta deg et glass vin, sette deg ned og tenke at der skal du bli sittende. Eller at du kan sette deg til bords og forvente at resten går av seg selv. Har du hjelp i form av kokker eller servitører hjemme, så kan du jo det, men det hører til sjeldenhetene. I et normalt selskap skal mat serveres, tallerkner byttes og drikke fylles på. Da må du som vert eller vertinne stå på.


Du må ha et oppriktig ønske om at gjesten din skal ha det fint.

For min del er det både en interesse og en medfødt egenskap. Jeg tilhører kategorien mennesker som elsker å glede andre. Jeg hadde mitt første arrangement da jeg var rundt 7 år gammel. Da ommøblerte jeg pikerommet mitt, bakte boller (helt uten gjær, de var som golfballer husker jeg), blandet saft og inviterte egen familie og naboen til fest. Med kleskode naturligvis. Alle måtte pynte seg.


Jeg har et bilde av dette, der jeg står helt bakerst, helt inntil veggen og beundrer gleden. Et stort og halvt tannløst glis. Det øyeblikket har fulgt meg hele livet. Å stå bak et vellykket arrangement, middagsselskap, hagefest eller hva enn det skulle være er fortsatt og vil alltid være det beste jeg vet. Med andre ord faller det enkelt og naturlig for meg. Med kunnskap og litt trening kan det falle naturlig for hvem som helst.


Man kan kanskje si at det å være en god vert, det mest grunnleggende om ikke annet, bygger på god folkeskikk. Kommer det noen innom på besøk anses det for god folkeskikk å tilby noe å drikke. Å følge gejsten til døren når vedkommende skal dra.


Og mellom de to helt grunnleggende elementene av gjestfrihet gjennom god folkeskikk, ligger et hav av magi. En hel verden av etikette, regler, skikk og bruk, tips, triks, holdning og tankesett. Det er kun fantasien som setter grenser for vertskapsrollens potensielle omfang.


Hvem skal få være gjest på ditt neste, minneverdige event?


(Gjestebok fra Objects Etc.)

Comments


bottom of page