top of page

Ryddig borddekking

Du trenger ikke være butleren Carson fra Downton Abbey for å dekke bordet ryddig og ordentlig, med glass, bestikk og tallerkner på linje og rett ovenfor hverandre.Å få et kick av glass som står snorrett på rad og rekke er kanskje litt spesielt, men det får jeg altså. Antakelig er det en slags yrkesskade, etter i overkant av 15 år som profesjonell Eventplanner og antakelig noen millioner glass som har stått klare til gjester på ulike typer arrangementer. Når jeg har med en hovmester eller servitør som retter på glassene med millimeterpresisjon, da vet jeg at det rette teamet er med.


Og hjemme, når vi skal ha gjester, da er det jeg som retter på glassene. Det blir sånn automatisk. Glassene plasseres dønn rett og på linje når jeg tar de ut av skapet og setter de på benken, bordet, et fat eller hvor enn vi skal servere en aperitiff. Helt uavhengig om det er 2 eller 12 glass. Det ser ryddig og ordentlig ut og gir inntrykket av at gjestene er tenkt på og at de er velkomne. Står de hulter til bulter og ser ut som om de er kastet ut av skapet i siste liten, da er ikke uttrykket like gjestfritt. Synes jeg, da.


At glass står rett og pent gir inntrykk av gjestfrihet og omtanke.


Det samme gjelder når jeg dekker bordet. Enten må alt være dekket i et systematisk rot, så det ser ut som om det er gjort med vilje og skal være sånn. Altså ikke dekket korrekt men kreativt. Eller så må alt være på linje, takk. Hver cuvert rett ovenfor hverandre, og på linje langs bordets lengde, med samme avstand fra bordkanten. Stolene på linje både ovenfor hverandre og langs bordet lengde, og i den samme avstanden fra bordet. Og glass. På linje. Alle veier. Om glassene står på skrå på hver cuvert skal glassene fortsatt være på linje på langs.


Og for å se om ting er på linje må du enten bruke en linjal eller tommestokk, som Carson, eller bøye deg ned og bruke øyemål. Du kommer langt med det. Du kan bruke en hånd og måle med, deler av en finger, en fingertupp. Men med øyemål kommer du langt nok - til du skal ha et offisielt selskap og presisjonen må være upåklagelig. Da kommer linjalen frem.Коментарі


bottom of page